Ako pripraviť sieťotlačový vzor pomocou emulzie?

Vítame vás pri ďalšom návode, tentokrát zameranom na prípravu dizajnu pre sieťotlač. V tomto článku sa naučíte, ako aplikovať emulziu, vytlačiť vzor, pripevniť ho na sieťovinu a následne vypáliť.

Po prečítaní tohto sprievodcu budete mať všetky potrebné informácie, aby ste si mohli pripraviť vlastný dizajn pre sieťotlač. Poďme na to!

nanašanie emulzie 2

Čo budeme potrebovať?

Sieťotlač je remeselná technika tlače, ktorá si vyžaduje špeciálne sieťotlačové príslušenstvo a vhodné podmienky pre realizáciu.

Príprava sieťotlačového vzoru vyžaduje:

  • Rám so sieťovinou: Vyberte rámy vhodnej veľkosti s vhodnou sieťovinou. Na začiatok pri potlači bavlnených materiálov odporúčame rám so sieťovinou 43T alebo 47T. Tlač na papier alebo kartón vyžaduje sieťovinu s hustotou min. 100T.
  • Emulzia: Emulzia je špeciálna fotosensitívna látka, ktorá sa nanáša na sieťovinu. Zabezpečuje vytvorenie pevného a priepustného povrchu pre sieťotlačovú farbu. Odporúčame našu emulziu HS One, ktorá je už aktivovaná. Z dlhodobého hľadiska je však výhodnejšie zakúpiť si väčšie balenie emulzie Qv Viola, ktorú je potrebné aktivovať pomocou Diazo prášku. Neaktivovanú časť si môžete ponechať na budúce použitie.
  • Korýtko: Na aplikáciu emulzie na sieťovinu budete potrebovať nástroj. Korýtko na nanášanie emulzie je bežne používaný nástroj na rovnomerné roztretie emulzie. Ponúkame sieťotlačové korýtka v rôznych dĺžkach, pričom najobľúbenejšie sú 20 a 30 cm.
  • Transparentná fólia: Použite transparentnú fóliu na vytlačenie vášho dizajnu. Uistite sa, že vzor je vytlačený nepriehľadnou čiernou farbou, aby ste minimalizovali prienik svetla počas osvitu. V našej ponuke nájdete fólie pre laserové a atramentové tlačiarne.
  • Svetelný zdroj: Na nasvietenie emulzie potrebujete svetelný zdroj s dostatočnou intenzitou. Halogénové žiarovky s výkonom 400–500 W sú často odporúčanou voľbou.
  • Hadica alebo vysokotlakový čistič: Na vypláchnutie prebytočnej emulzie po osvietení budete potrebovať vysokotlakový čistič, sprchu alebo hadicu.
  • Správne pracovné prostredie: Na aplikáciu emulzie a čistenie sieťoviny je ideálne mať čisté a suché prostredie, ktoré minimalizuje prítomnosť prachu a vlhkosti.

Aplikácia emulzie

  • Emulziu musíte aplikovať v tme alebo za jemného svetla, pretože pri nasvietení tuhne.
  • Pomocou korýtka naneste emulziu na rámy so sieťovinou. Nanášajte emulziu rovnomerne z oboch strán.
  • Nechajte sieťovinu s aplikovanou emulziou vyschnúť v tmavej, vzdušnej miestnosti. Ideálne je nechať ju vyschnúť cez noc.

nanašanie emulzie

Pri aplikácii emulzie dbajte na to, aby rámy so sieťovinou boli čisté a suché. Akákoľvek nečistota alebo vlhkosť by mohla ovplyvniť priľnavosť emulzie k sieťovine.

Vytlačte vzor

  • Vzor vytlačte na transparentnú fóliu.
  • Je dôležité použiť nepriehľadnú čiernu farbu / atrament, aby ste zabezpečili, že cez vzor nebude prechádzať svetlo, keď ho pridržíte proti svetlu.
  • Vzor pripevnite zrkadlovo na sieťovinu pomocou lepiacej pásky.

Pri tvorbe vzoru na transparentnej fólii sa snažte dosiahnuť čo najväčší kontrast medzi pozadím a samotným vzorom. Tento kontrast je dôležitý pri neskoršom vypaľovaní, keď svetlo prechádza fóliou a emulziou na sieťovinu.

Začínate so sieťotlačou? Odporúčame jednu z našich štartovacích sád pre sieťotlač dostupných na e-shope Kraftech.sk.

Osvietenie vzoru

Ak osvetľujete vzor zhora, podložte spodnú časť sieťoviny tmavou podložkou, aby ste zabránili odrazu svetla. Môžete použiť penovú podložku alebo kartón obalený čiernou látkou.

Pre najlepšie osvetlenie odporúčame položiť kus skla na vrchnú časť sieťoviny s prilepeným vzorom. Sklo svojou váhou pritlačí fóliu so vzorom na sieťovinu s emulziou a zabezpečí rovnomerný kontakt na celej ploche.

  • Svetelný zdroj: Umiestnite svetlo do výšky približne 50–60 cm nad pripraveným rámom na osvetlenie. Odporúčame použiť halogénovú lampu s UV žiarovkou s výkonom 400–500 W na dobu 10 minút. Ak používate menej výkonnú žiarovku s výkonom 150 W, osvetlenie bude trvať dlhšie, približne 30 minút.

Pred osvetlením vzoru sa uistite, že ste si zvolili správnu expozíciu. Môžete vykonať testovacie osvetlenie s malým vzorkom, aby ste zistili optimálny čas osvetlenia pre vašu konkrétnu konfiguráciu.

Vymytie sieťoviny

Počas osvetlenia sieťoviny stuhne emulzia, s výnimkou oblasti pokrytej vytlačeným vzorom.

  • Použite vysokotlakový čistič, sprchu alebo hadicu na odstránenie prebytočnej emulzie z oblasti s vzorom.
  • Po vypálení a vypláchnutí sieťoviny nezabudnite dôkladne osušiť rámy a sieťovinu. Prebytočná vlhkosť by mohla ovplyvniť priľnavosť farby pri samotnej sieťotlači.

Na opätovné použitie sita pre nový vzor je potrebné dôkladne očistiť sieťovinu od emulzie. Pre jednoduché čistenie použite odstraňovač emulzie.

Pozrite si proces prípravy sita v tomto videu, kde môžete vidieť jednotlivé kroky:

Komplikácie s prípravou vzoru pre sieťotlač?

  • Emulzia sa úplne vymyje – Ak sa emulzia pri vymývaní kompletne zmyje zo sita, znamená to, že bolo slabo osvetlené a emulzia nestihla stuhnúť. Je potrebné síto s emulziou opäť osvetliť. Zvýšte čas osvetlenia alebo použite výkonnejšiu žiarovku. Skontrolujte, či vzdialenosť medzi svietidlom a sitom nie je príliš veľká.

  • Emulzia sa ťažko vymýva – Doba osvetlenia emulzie bola pravdepodobne príliš dlhá, alebo ste zabudli použiť tmavú podložku pod spodnú časť sita s emulziou.

Kľúčovým faktorom pri príprave sieťotlačového vzoru je kvalitná emulzia. Prečítajte si odporúčania pre skladovanie a použitie emulzie a postupujte podľa nich. Dodržiavajte správnu hrúbku vrstvy emulzie a správny čas schnutia.

Veríme, že vám tento návod pomôže a príprava vášho prvého sieťotlačového dizajnu pôjde hladko a jednoducho! V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na: info@kraftech.sk.

Kraftech.sk – váš sprievodca svetom potlače.