Vážení zákazníci, od 6.9. do 13.9. prebieha v našom obchode inventúra. Objednávky vytvorené v tejto dobe budú expedované 16.9. Všetky objednávky vytvorené v tejto dobe sú s poštovným zadarmo ak objednávkam nad 100 EUR pridáme špeciálny darček. Ďakujeme za Vašu priazeň.

Čo je sublimačná tlač a aké má využitie?

Sublimačná tlač je moderná technológia, ktorá umožňuje tlač na rôzne materiály pomocou sublimačných atramentov. Tieto atramenty sa prenášajú na materiál v podobe plynu, ktorý sa po zahriatí mení na pevnú látku. Tento proces zabezpečuje vysokokvalitné, odolné a farebné výtlačky, ktoré sú trvácne a odolné voči vyblednutiu.

Využitie sublimačnej tlače v priemysle

Sublimačná tlač sa široko používa v rôznych priemyselných odvetviach, ako je textilný, športový, reklamný a darčekový priemysel. V textilnom priemysle sa používa na výrobu vysoko kvalitných potlačí na tkaninách, ako sú tričká, mikiny a športové oblečenie.

Tento proces umožňuje živé a odolné potlače, ktoré sú odolné voči vyblednutiu, praskaniu a odlupovaniu, čo je ideálne pre športové oblečenie. V reklamnom priemysle sa využíva na vytváranie pútavých bannerov, vlajok a displejov. V darčekovom priemysle sa používa na výrobu personalizovaných darčekov, ako sú hrnčeky, puzdrá na telefóny a kľúčenky.

Princípy sublimačnej tlače

Sublimačná tlač je založená na princípe tepla a tlaku. Pri tomto procese sa sublimačné atramenty prenášajú na materiál pomocou tepelného lisu, ktorý aplikuje teplo a tlak na materiál. To spôsobí, že sa atramenty zmenia na plyn, ktorý preniká povrchom materiálu a spája sa s vláknami, čím vzniká trvalá a odolná potlač.

Tento proces vyžaduje špeciálnu sublimačnú tlačiareň, ktorá používa sublimačné atramenty a prenosový papier na prenesenie obrazu na materiál. Prenosový papier sa umiestni na vrchnú časť materiálu a tepelný lis aplikuje teplo a tlak, čo umožňuje prenos atramentov na materiál.

Aké vybavenie potrebujete pre sublimačnú tlač?

Sublimačná tlačiareň: Špeciálne navrhnutá pre použitie so sublimačnými atramentmi, umožňuje tlač vysoko detailných a farebných návrhov. Sublimačné tlačiarne zaručujú, že atramenty budú správne prenesené na prenosový papier.

Sublimačné atramenty: Tieto atramenty sa pri vysokých teplotách menia na plyn a prenikajú do materiálu, čo zaisťuje trvalé a odolné potlače. Sublimačné atramenty sú dostupné v rôznych farebných odtieňoch pre živé výsledky.

Prenosový papier: Špeciálny papier navrhnutý pre prenos atramentov na rôzne materiály. Prenosový papier umožňuje presný prenos farieb a detailov z tlačiarne na potlačovaný predmet.

Tepelný lis: Zariadenie, ktoré aplikuje teplo a tlak na prenosový papier a potlačovaný materiál, čím zabezpečuje správny prenos atramentov. Tepelné lisy sú dostupné v rôznych veľkostiach a výkonoch, čo umožňuje prispôsobiť proces rôznym materiálom.

Počítač s dizajnovým softvérom: Používa sa na vytváranie a úpravu návrhov, ktoré sa budú tlačiť. Dizajnový softvér umožňuje presnú kontrolu nad farbami, rozmermi a detailmi návrhov, čo je kľúčové pre kvalitné výsledky. Môžete použiť Photoshop, alebo s tých jednoduchších a zdarma dostupných poslúži Canva.

Ako postupovať pri sublimačnej tlači?

  1. Vytvorte obrázok alebo návrh: Použite grafický softvér v počítači.
  2. Tlač na prenosový papier: Pomocou sublimačnej tlačiarne a sublimačných atramentov.
  3. Umiestnite prenosový papier: Položte ho na materiál, ktorý chcete potlačiť. Pripevnite pomocou teplovzdornej pásky.
  4. Zahrievanie v tepelnom lise: Zahrejte potlačovaný predmet s prenosovým papierom v tepelnom lise. Čas a teplota sa líšia podľa materiálu a typu predmetu, napríklad:
    • Polyesterové tkaniny: 190 - 205 °C, 60 - 70 sekúnd
    • Keramické predmety: 200 - 210 °C, 120 - 150 sekúnd
    • Hrnčeky: 180 - 200 °C, 150 - 180 sekúnd
  5. Chladenie: Vyberte materiál z tepelného lisu a nechajte ho vychladnúť.
  6. Odstránenie prenosového papiera: Po vychladnutí odstráňte prenosový papier, čím odhalíte trvalú a kvalitnú potlač.

Čo všetko môžete potlačiť sublimačnou tlačou?

Sublimačná tlač je veľmi všestranná a umožňuje potlačiť širokú škálu predmetov. Táto metóda je ideálna pre vytváranie personalizovaných darčekov, reklamných predmetov a vysoko kvalitného športového oblečenia. Je vhodná pre podniky, školy, reklamné agentúry a jednotlivcov, ktorí chcú vytvárať jedinečné produkty. Sublimačná tlač sa dá aplikovať na rôzne rovné a hladké povrchy, čo umožňuje široké spektrum kreatívnych možností.

Príklady predmetov:

  • Oblečenie: Tričká, mikiny, bundy
  • Doplnky: Čiapky, šály, ponožky
  • Tašky a batohy
  • Puzdrá na telefóny
  • Podložky pod myš
  • Hrnčeky a tanieriky
  • Kľúčenky
  • Ceduľky a bannery
  • Keramické dlaždice
  • Hliníkové panely

Aké sú výhody sublimačnej tlače?

Vysoká kvalita výtlačkov: Sublimačná tlač vytvára vysoko kvalitné a živé výtlačky, ktoré nevyblednú ani sa neolúpajú po opakovanom praní.

Všestrannosť: Sublimačná tlač sa dá použiť na širokú škálu produktov a materiálov vrátane oblečenia, doplnkov, tašiek a ďalších predmetov.

Nákladová efektívnosť: Sublimačná tlač je často nákladovo efektívnejšia ako iné metódy tlače, najmä pri malých až stredne veľkých výrobných sériách.

Jednoduchosť: Proces sublimačnej tlače je jednoduchý a priamočiary, vyžaduje minimálne školenie a skúsenosti.

Aké sú nevýhody sublimačnej tlače?

Obmedzené materiály: Sublimačnú tlač je možné použiť len na materiály vyrobené z polyesteru alebo polyesterových zmesí, čo obmedzuje rozsah produktov, ktoré je možné potlačiť. Sublimácia nie je vhodná na potlač bavlny.

Potrebné špeciálne vybavenie: Vyžaduje špecializované vybavenie, vrátane sublimačnej tlačiarne, sublimačných atramentov, prenosového papiera a tepelného lisu. Toto vybavenie je potrebné zaobstarať, avšak stále ide o jednu z cenovo najdostupnejších technológií pre potlač.

Menej vhodný na tmavé materiály: Sublimačná tlač je vhodnejšia na biele alebo svetlé materiály. Potlač tmavších materiálov a tkanín vyžaduje špeciálny sublimačný papier na tento účel, ktorý je drahší ako klasický sublimačný papier. Pre tmavšie tkaniny môže byť vhodnejšia sieťotlač.

Pre koho môže byť sublimačná tlač vhodným riešením? 

Sublimačná tlač je ideálna pre športové kluby na tvorbu tímového oblečenia, reklamné agentúry na výrobu reklamných predmetov, školy na výrobu školských suvenírov a jednotlivcov na vytváranie jedinečných darčekov. Vďaka svojej odolnosti a kvalite je táto metóda tlače veľmi populárna v mnohých odvetviach.

Výhodou sublimačnej tlače je jednoduchá obsluha, ktorú zvládne aj začiatočník s potlačou, pomerne nízke vstupné náklady a nízke výrobné náklady. Vďaka týmto vlastnostiam je sublimačná tlač prístupná pre široké spektrum používateľov a aplikácií.